Menu

KOBAK

A Kollégiumi Operabarátok Köre 2011. szeptemberében alakult, azzal a nem titkolt céllal, hogy az operát, mint műfajt megismertesse, s amennyiben lehetséges, meg is szerettesse kollégiumunk diákjaival! Ennek megfelelően már a kezdetektől fogva megfigyelhető volt, hogy a diákok egy része nem fogékony a műfaj iránt, míg mások rendszeresen és szívesen látogatták a különböző opera előadásokat! Azon diákokkal, akiket nem fogott meg az operai miliő sincs semmi probléma, mert a magam részéről én már azt is komoly sikerként könyvelem el, hogy legalább egy-két alkalommal velünk tartottak néhány előadásra. Az operát megszerető diákok száma eleinte 4-5 fő volt, míg az elmúlt években ez nagyjából 8-10 főre emelkedett. Tehát elmondható, hogy már a kezdetektől fogva egy többé-kevésbé masszív, stabil létszámmal látogattuk az Operaházat, később az Erkel Színházat, ahová az elmúlt években az opera előadásokat „száműzték”. További sikerként könyvelem el azt a tényt, hogy – legalábbis a Felvinci úti részlegen – szinte valamennyi kollégistánk járt már opera előadáson a kollégiumi éveik alatt. Ez, véleményem szerint, nem kis dolog, ugyanis meggyőződésem, hogy a műfaj megismerése már önmagában szélesebb dimenziókat nyit meg a tinédzser korú tanulóink lelki szemei előtt!

A KOBAK keretein belül rendszeresen együtt járnak előadásokra a bakfarkos lányok, ill. a felvincis fiúk. Alkalomadtán donátis diákjaink is csatlakoznak a Társasághoz! Tehát elmondható, hogy a KOBAK-nak igazából minden egyes diákunk a tagja.

Már a kezdetektől az volt a célkitűzésünk, hogy minél több előadást megtekintsünk, így rendszeresen, havi szinten (van, hogy többször is) járunk előadásokra szeptembertől májusig, amíg a tanév, ill. az operaévad tart. Ennek megfelelően átlagosan 7-10 előadásra látogatunk el egy-egy tanév során. Ezeknek kb. 90%-a opera, 10%-a balett. A KOBAK működésének eddigi kilenc esztendejében nagyságrendileg 70 előadáson jártunk!

Az általunk megtekintett előadások jellegüket tekintve főként olasz operák, de nem hanyagoljuk el a német és a francia darabokat sem, ha módunkban áll jegyet vásárolni rájuk. Külön prioritást élvez Társaságunk szempontjából a magyar nemzeti operák látogatása, így többször is megnéztük Erkel Ferencnek a Bánk bán, ill. a Hunyadi László című operáit, hasonlóképpen többször is láttuk a Háry Jánost, vagy a János vitézt is. Kuriózumként megemlítendő, hogy jártunk már orosz, cseh és angol nyelvű előadásokon is!

Bardóci-Biró Teofil