Menu

Rólunk

Három helyen, családias légkörben

A kollégium az I. és a II. kerületben, három épületben működik. A Rózsadomb alján lévő, zöldövezeti Felvinci úton 80 középiskolás fiúnak, a Széna tér melletti Bakfark utcában 80 középiskolás lánynak, a Batthyány térhez közel eső Donáti utcában további 60 – részben érettségi utáni tanulmányokat folytató – lánynak próbáljuk meg biztosítani a nyugodt, vidám, személyiségfejlődést elősegítő, élményekkel teli hétköznapokat. Kedvező adottságunk, hogy az épületek egymáshoz közel helyezkednek el, valamint, hogy kis létszámúak, méreteik emberléptékűek, ennek is köszönhető koleszunk fő erőssége: a családias légkör.

Vívmányaink

Emellett van néhány sajátosság, amely kiemeli a Káldort a többi intézmény sorából. Ilyen a magunk által készített, igényes szauna a Bakfark utcai épületben. Ilyen a sok millió forintból felszerelt médiastúdió, ahol havi kollégiumi videómagazinunk készül, s ahol már több díjnyertes filmet készítettek diákjaink. Ilyen a korcsolyapálya a Bakfark utcai épület mellett. Ilyen a magunk nyomtatta, havonta megjelenő kollégiumi újság. Ilyenek a több mint 25 éve rendszeresen szervezett külföldi diákcsereprogramok. És ilyen az Országos Középiskolai Filmszemle, melyet 2005 óta minden évben kollégiumunk rendez, s melynek haláláig Jancsó Miklós volt a zsűrielnöke – jelenleg Mundruczó Kornél tölti be ezt a tisztet.

Szolidaritás

Hozzátartozik kollégiumunk karakteréhez, hogy kiemelt értékként tekintünk a szolidaritásra, és nem csak intézményen belüli, de tágabb értelemben is: állandó kapcsolatban vagyunk rászoruló, hátrányos helyzetű településekkel, iskolákkal, diákokkal, a téli hidegben heti rendszerességgel osztunk meleg ételt a Széna téren. Fontos ez azért is, hogy segítsünk, és azért is, hogy diákjaink megérezzék, milyen az, másokon segíteni.

Diákok – különböző iskolák felé

Kollégiumunk nem tartozik egyetlen iskolához, diákjaink különböző intézmények felé indulnak el reggelente, jellemzően gimnáziumokba, gazdasági, informatikai, művészeti szakgimnáziumokba. Egy részük sportol: az asztalitenisztől a vízilabdáig számos sportág képviselteti magát a kollégiumban. Fontosnak tartjuk az életbe valamilyen hátránnyal indulók segítését: a közeli Addetur iskola néhány diákja is nálunk lakik. A Donáti utcában részben érettségi utáni tanulmányokat folytató lányok laknak, valamint 2021 után itt nyertek elhelyezést a Vécsey János Leánykollégium diákjai is.

Csoportok: Abigéltől Toldiig

Az egyes telephelyek eleve kis létszámúak, de az épületeken belül a diákok  tovább oszlanak 20-25 fős csoportokra. A csoportok – melyeket egy-egy nevelőtanár vezet – közös programokat szerveznek maguknak (például együtt mennek kirándulni), és évente egyszer egy est keretében megmutatják magukat a kollégium nyilvánosságának. A Homor Gizella részlegen (a Bakfark utcában) jelenleg négy csoport van: a Szabó Magda-hősnőről elnevezett Abigél, a görög mitológiai alak nevét viselő Androméda, az egyiptomi mitológia mindig újjászülető madaráról elnevezett Főnix és a leghíresebb egyiptomi uralkodó nevét viselő Kleopátra. A fiúcsoportok névadói: Petőfi Sándor, Puskás Ferenc és Toldi Miklós. A Donáti utcában három csoport működik, a Vécsey 1-es, a Vécsey 2-es és a Donáti csoport.